Aflevering 1: Velociraptor

Van dodelijke jager tot filmster

De beide Velociraptors zijn opgesteld in volle aanvalshouding: ieder moment kunnen ze Maarten en Gijs bespringen. “Het voelt als die keukenscene in Jurassic Park,” zegt Maarten. “Maar toch klopt er iets niet… zijn ze niet wat aan de grote kant?” Hoe groot wás deze roofdino eigenlijk precies?
We trappen het tweede seizoen van Dinocast af met de dino die wereldberoemd werd door zijn acteerprestaties in Jurassic Park. Daarvoor had nog nooit iemand van Velociraptor gehoord, maar vanaf ‘de keukenscene’ speelt iedere jonge dinofan met deze snelle en felle dino.

Niets is wat het lijkt

Maarten en Gijs beginnen met een opsomming van wat we dénken te weten: een dino ongeveer zo groot als een mens, met een hagedisachtig uiterlijk. Een jager die in groepen werkte en goed kon communiceren - in de films praten ze bijna met elkaar. In Jurassic Park wordt er eentje opgegraven in de VS. En de velociraptor is het bekendst vanwege zijn scherpe voetklauw, waar hij in één keer je buik mee open kan halen. En nu komt het: niets uit deze opsomming is waar.

Oertijdmuseum

We reizen naar het Oertijdmuseum in Boxtel, waar dino-kenner Jonathan Wallaard een schedeltje en een grote klauw tevoorschijn haalt en ons uitgebreid vertelt hoe de échte raptor eruitzag. We praten over zijn snelheid, zijn belangrijkste wapens - de klauw en tanden - en hoe de raptors gejaagd moeten hebben. Deden ze dat écht samen?

Deinonychus

In de hele aflevering ‘herstellen’ we je beeld van deze dinosaurus - en laten we zien dat Jurassic Park eigenlijk een andere dinosaurus heeft gebruikt in plaats van de velo’s: de dieren uit de keukenscene heten eigenlijk ‘Deinonychus’ - een grotere neef.

Hoe slim waren ze?

We eindigen met de vraag aan historicus en vriend-van-de-show Ilja Nieuwland: hoe intelligent waren deze dieren precies? Konden ze werkelijk zo communiceren als in de films? Hoe waarschijnlijk is dat?

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:

Here's What Velociraptors Really Looked Like

What Did The Velociraptor REALLY Sound Like?

"Velociraptor," Dinosaurs Songs by StoryBots | Netflix Jr