Triceratops: de kudde van Naturalis (deel 1)

In 2013 werden door een expeditieteam van museum Naturalis de eerste botten opgegraven van een triceratops. In de jaren die volgden werden dat er ruim 1200. Het team was gestuit op de grootste verzameling Triceratopsen die ooit is gevonden. 11 jaar later presenteert Naturalis ‘Triceratop: de kudde’. Dinocast presenteert samen met Quest Magazine een serie van drie podcast-specials. Dit is de eerste, waarin Gijs en Maarten het verhaal vertellen van deze bijzondere opgraving.

Wat was Triceratops voor een dier? Wat kon hij met zijn hoorns en nekschild en hoe weten we dat? Hoe zijn deze vijf ontdekt en opgegraven? En, deze vijf zijn jarenlang bestudeerd door wetenschappers: wat hebben we daarvan geleerd over het leefgedrag van deze giganten?

‘Triceratoppers’ in Haarlem

In de zomermaanden van 2024 krijgen we al een sneak preview van één van deze enorme planteneters. Maarten en Gijs gaan op bezoek in Haarlem, waar in de bibliotheek, één van onze vijf gigantische triceratopsen staat opgesteld. Deze bieb, maar ook die van Delft, Leeuwarden, Tilburg, en Maastricht hadden allemaal een eigen Triceratops op bezoek. Ze werden in Haarlem vergezeld door 2 triceratoppers: Brent en Hannah leiden als jonge vrijwilligers mensen rond.

Anne Schulp vertelt

Ook spreken we af met paleontoloog Anne Schulp, die erbij was toen de eerste botten werden opgegraven. Hij vertelt ons alles over de kenmerken van triceratops; van de immens hoorns en het massieve (?) nekschild, tot de tandenrijen van het dier. En, welke kleuren (en veren?) had Triceratops?

Alles over de opgraving

Hanneke Jacobs is degene die de opgravingen jarenlang ‘regelde’, zoals ze zelf zegt. Haar dinoliefde is zó groot, dat ze zowel T. rex als triceratops op haar armen heeft laten tatoeëren! Ze vertelt ons hoe je een triceratops opgraaft: hoe het haar en haar team is gelukt om in de brandende hitte van Wyoming de enorme beenderen bloot te leggen en naar Nederland te vervoeren.

De scanner van Hanneke

Tenslotte vertelt Hanneke ons over de 3D-scanner die ze meeneemt op haar opgravingen. Vroeger (en nu vaak nog steeds) gebruikten ze een ‘grid’ en tekeningen om te kunnen vastleggen hoe de beenderen precies ten opzichte van elkaar lagen toen ze werden gevonden. Tegenwoordig maken ze (ook) gebruik van drones en zulke 3D-scanners. Je kunt er zelfs hele dino’s mee scannen, net zoals gefossiliseerde voetstappen. En… ook Maarten kreeg een snelle scan. Zie hier het resultaat 😉

Meer weten?

De tentoonstelling ‘triceratops: de kudde’ in Naturalis opent vanaf 17 oktober 2024! Meer weten over de kudde triceratopsen? Ga naar www.naturalis.nl/triceratops