De mooiste boeken over dinosauriërs

Ben je na onze podcasts nieuwsgierig geworden en wil je méér weten over dinosauriërs? Hieronder vind je onze tips: een aantal boeken die een actueel beeld schetsen en de ontdekkingen beschrijven die de afgelopen jaren zijn gedaan.

Zoek je dino-boeken voor kinderen? Of bordspellen over dino’s? Die vind je hier


We verwijzen op deze pagina naar de webwinkels van Bol en Libris. Als je een boek koopt via deze links betaal jij niet meer dan anders, maar krijgt Dinocast een klein deel commissie, wat volledig besteed wordt aan de podcast. Dus je helpt er ons team mee.

Dinomanie

Dino’s in onze populaire cultuur
Harald Scheerlinck
285 pagina’s / Nederlands

De Vlaamse journalist Harald Scheerlinck is behalve gedreven radiomaker óók een groot dinofan, en hij heeft een boek geschreven waarin de meest bizarre voorbeelden van dino’s in onze populaire cultuur de revue passeren. Van de ‘Ford Raptor’ tot beroemde dino-documentaires, pretparken en dino-games: als je Dino-manie uit hebt wemelt het in je hoofd van de fijne dino-weetjes. Intussen vertelt hij je óók, bijna terloops, van alles over dinosauriërs zélf - hoe ze eruit zagen en leefden en hoe we dat weten. Voor iedere dino-fan die eens een ánder boek over de dieren wil lezen.

Life on Our Planet

Over leven op onze aarde
Tom Fletcher
300 pagina’s / Nederlands

‘Het boek bij de baanbrekende Netflix-serie’ staat trots op de cover en daar is geen woord van gelogen. Als je hebt genoten van de serie en meer wilt weten over het evolutionaire verhaal achter de oogverblindende beelden is dit boek een mooie toevoeging aan je collectie. De 300 bladzijden zijn voorzien van prachtige kleurenplaten - allemaal beelden uit de serie zelf. De teksten zijn toegankelijk geschreven en makkelijk leesbaar, hoewel we wel vermoeden dat hij op sommige plekken vrij één-op-één uit het engels is vertaald. Het zal de gemiddelde lezer en fan van de serie, niet lastigvallen.

De laatste lente van de dinosauriërs

De dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking
Melanie During
299 pagina’s / Nederlands

Dat Melanie During, vriendin van deze podcast, een goede verteller is heb je waarschijnlijk zelf al ervaren in onze afleveringen. In dit boek laat ze zien dat ze net zo goed schrijft als vertelt. Speels én inhoudelijk leidt ze je, via haar eigen ervaringen, de wereld van de dinosauriërs binnen. Om uit te komen op dat ene, verschrikkelijke moment waar ze zelf als onderzoeker zo’n belangrijke rol speelde: het einde van de dino-tijd.

Dinosaur Behavior

An illustrated guide
Michael J. Benton
223 pagina’s / Engels

Wat vertellen de fossiele botten van dinosauriërs ons over het precieze gedrag van de dieren? Het is een vraag waar we iedere aflevering van Dinocast op terugkomen. Michael J. Benton, vermaard paleontoloog uit Bristol, heeft er een toegankelijk boek over geschreven waarin hij ingaat op uiterlijk, lopen en bewegen, hersenen en intelligentie, voedsel en sociaal gedrag. Hij vertelt zijn verhaal met prachtige en duidelijke afbeeldingen. Dit is voor de geïnteresseerde leek, die engels lezen niet erg vindt, misschien wel het meest toegankelijke boek.

Beasts Before Us

The Untold Story of Mammal Origins and Evolution
Elsa Panciroli
320 pagina’s / Engels

Een asteroïde-inslag maakte 66 miljoen jaar geleden een einde aan de dinosauriërs, en vaak werd gedacht dat toen het tijdperk van de zoogdieren begon. Dit boek laat je zien dat de oorsprong van ‘onze’ diersoort veel vroeger lag: in het Carboon. Elsa Panciroli leidt ons middels tal van fossielen en ontdekkingen door 300 miljoen jaar aan zoogdiergeschiedenis en verhaalt van de kleinste - en meest flexibele - zoogdieren tot de grootste harige reuzen. Zoogdieren zijn, zo laat ze mooi zien, veel méér dan een komma in het geschiedverhaal van de dino’s.

De opkomst en ondergang van de dinosaurus

Het meeslepende verhaal over de oerbewoners van onze aarde
Steve Brusatte
409 pagina’s / Nederlands

Dit boek van de jonge Amerikaanse paleontoloog Steve Brusatte leest als een echte pageturner, zo spannend. Maar tegelijkertijd vertelt hij je alles over de laatste inzichten en ontdekkingen op het gebied van dinosauriërs. Van de eerste dino’s tot hun hoogtijdagen en hun ondergang, tot de dinosauriërs die nu nog steeds bestaan: de vogels. Brusatte wisselt zijn uitleg af met historische anekdotes en eigen ervaringen als fossielenjager.

The Rise and Reign of the Mammals

Steve Brusatte
Engels / 528 pagina’s

In dezelfde toegankelijke vertelstijl als zijn succesboek over dinosauriërs verhaalt Steve Brusatte hier over de oorsprong en ontwikkeling van zoogdieren. Ook hier zijn ervaringen in zijn leven en carrière de leidraad. Dit boek verschijnt in hetzelfde jaar en covert hetzelfde onderwerp als Elsa Panciroli’s Beasts Before Us, zie elders op deze pagina. In het beschrijven van de zoogdierwereld tijdens de dinotijd is hij minder uitgebreid, maar Brusatte maakt het verhaal wél af tot het heden en dat is ook wat waard. Voor liefhebbers van zijn dinoboek is dit een aanrader die je ook een completer beeld geeft van het tijdperk van de dinosauriërs.

Dinosauriërs. Hoe ze er werkelijk uitzagen

Michael Benton en Bob Nicholls
Nederlands / 238 pagina’s

Als er één boek is wat je een prachtig inzicht geeft in hoe bizar ons beeld van dinosaurussen de afgelopen 15 jaar veranderd is, is het dit werk wel. Benton - één van de toppaleontologen ter wereld - en illustrator Nicholls bespreken 15 dinosauriërs en tijdgenoten, waarvan het traditionele beeld versplinterde na nieuwe ontdekkingen. Archaeopteryx ken je wellicht nog, maar Saltasaurus, Kulindadromeus en Anchiornis? In mooie beschrijvingen neemt Benton je mee naar het verleden, om te eindigen bij het baanbrekende onderzoek en wat het bewijst. De illustraties completeren het nieuwe beeld. Voor dinoliefhebbers die het standaard dinoboek achter zich hebben, is dit zeer het lezen waard!

Dinosaurs

How They Lived and Evolved
Darren Naish, Paul Barrett
224 pagina’s / Engels

Minder anekdotisch dan Brusatte’s werk, maar toegankelijk genoeg voor iedereen die in dinosauriërs geïnteresseerd is, is dit boek van paleo-zoologist Darren Naish en onderzoeker Paul Barrett van het Natural History Museum in Londen. In dit rijk geïllustreerde werk vertellen ze in zes hoofdstukken hoe de ‘family tree’ van dinosauriërs in elkaar steekt en wat uniek is aan hun anatomie: van botten tot spieren en vogellongen. Ze beschrijven het niet alleen, Naish en Barrett leggen het ook echt uit, aan de hand van schetsen, grafieken en doorsnedes. Een mooie gids over dinobiologie én dinogedrag.

The Dinosaurs Rediscovered

How a Scientific Revolution is Rewriting History
Michael Benton
320 pagina’s / Engels

De laatste decennia wordt er razendsnel meer bekend over dinosauriërs en de Britse paleontoloog Michael Benton stond midden in deze revolutie. In dit boek lees je zijn verslag van de ontdekkingen die de afgelopen jaren de paleontologische wereld deden schudden op zijn grondvesten. Iets minder vlot geschreven misschien dan Brusatte en met minder kleurige illustraties dan het werk van Naish en Barrett, maar: Benton is een goede verteller en de informatiedichtheid van The Dinosaurus Rediscovered is hoger dan die van de concurrentie. Knap hoe hij de complexiteit niet uit de weg gaat en toch heel toegankelijk blijft. Aanrader voor de serieus geïnteresseerde dinofan!

Paleoart. Visions of the Prehistoric Past

Visions of the Prehistoric Past 1830-1980
Zoe Lescaze
290 pagina’s / Engels

Dit vinden we simpelweg het mooiste boek met historische dinotekeningen, -etsen en -schilderingen dat we ooit hebben gezien. De schrijvers beginnen bij de allereerste tekeningen van prehistorisch leven ooit (Duria Antiquior, we schreven er zelf een artikel over) en voeren ons met verhalen en reusachtige, uitklapbare platen langs het mooiste dino-artwork van de laatste eeuwen. Van de schilderingen op de muren van Amerikaanse musea tot de mozaïeken in de Russische metro, je blijft kijken, bladeren en lezen. Enige kritiek: het boek is reusachtig groot en loodzwaar, maar dat is het he-le-maal waard.

Pterosaurs

Natural History, Evolution, Anatomy
Mark Witton
304 pagina’s / Engels

Mark Witton (de maker van vele dino-afbeeldingen op deze site) is paleontoloog én paleo-artist en hij combineert dat prachtig in het standaardwerk over deze bijzonder vliegers. Met humor en vaart voert hij ons langs de mooiste - en lelijkste voorbeelden van ptero’s. Zijn teksten zijn niet altijd even toegankelijk voor de leek - het zijn extensieve beschrijvingen van soorten en hun eigenschappen, maar de afbeeldingen maken veel goed.

Pterosauriërs

Vliegende tijdgenoten van de dinosauriërs
André Veldmeijer, Mark Witton, Ilja Nieuwland
130 pagina’s / Nederlands

Wie een toegankelijker (en: Nederlands!) geschreven boek over pterosauriërs zoekt: stop hier! In Pterosauriërs heeft bovengenoemde Witton de krachten gebundeld met de Nederlandse ptero-kenner André Veldmeijer - bekend van deze podcast. Het resultaat is een vlotte verhandeling over deze bijzondere vliegers die speciaal bedoeld is voor de geinteresserde beginner. Ook dit boek wemelt van de illustraties (en leuke vertaalde verhalen) van Mark Witton en ook historicus Ilja Nieuwland levert bijdragen. Aanrader voor ptero-liefhebbers!

American Dinosaur Abroad

A Cultural History of Carnegie's Plaster Diplodocus
Ilja Nieuwland
334 pagina’s / Engels

In dit boek vertelt Ilja Nieuwland het fascinerende verhaal van de ‘Dippy-diplomatie’ van staalmagnaat Carnegie. De bekendste dinosaurus ter wereld is ‘Dippy’. Deze reusachtige Diplodocus werd wereldberoemd toen er binnen 15 jaar Dippy-replica’s in zeven wereldsteden verschenen. Het waren cadeau’s aan de machtigste staatshoofden uit die tijd, van de steenrijke staalmagnaat Carnegie. Zijn doel? Wereldvrede! Nieuwland volgt het spoor van de replica’s naar alle landen en vertelt over de diplomatie achter deze bijzondere operatie.

The World of Dinosaurs

An Illustrated Tour
Mark Norell
256 pagina's / Engels

HDit boek is geschreven door niet zomaar iemand: Mark Norell is hoofd van de paleontologische afdeling van het befaamde American Museum of Natural History in New York! Gelukkig kan hij daarnaast ook nog goed schrijven en dat maakt zijn The World of Dinosaurs zo’n fijn boek. Het is een ‘illustrated tour’: Norell leidt ons met afbeeldingen - van skeletten, maar er zitten ook veel (bijna fotorealistische!) tekeningen in - door de dinosauriërfamilies en weet zijn wetenschappelijke verhaal toch licht te houden. Fijn om doorheen te bladeren en platen te kijken, maar ook gewoon om te lezen.

The Tyrannosaur Chronicles

The Biology of the Tyrant Dinosaurs
David Hone
304 pagina’s / Engels

Het blijft voor velen de meest fascinerende dinosaurus van allemaal: Tyrannosaurus rex. T-rex expert David Hone beschrijft in dit boek hoe dit dier zich in 100 miljoen jaar ontwikkelde van een kleine onbetekenende groep dinosauriërs in Azië, tot de top predator van het Noordamerikaanse continent. Hij vertelt over hun anatomie, gedrag en leefwijze op basis van de laatste inzichten. (het boek is uit 2017 en dat kan voor T-rex prima, vinden wij). Voor alle fans van T-rex die verder willen kijken dan die grote bek alleen.

Praktijkgids fossielen

Anne Schulp
176 pagina’s / Nederlands

Wie aan fossielen denkt, denkt vaak aan dinobotten die door teams van paleontologen worden opgegraven in verre woestenijen. Maar Anne Schulps praktijkgids laat zien dat je ook in ons land op talloze plekken de mooiste fossielen kunt vinden. Zijn boek is met recht een ‘praktijkgids’: hij legt toegankelijk uit hoe je fossielen precies opgraaft, behandelt, schoonmaakt en bewaart. Schulp begon zelf als kind al met het verzamelen van fossielen en heeft decennia ervaring op dit gebied.

Het is ook geen saai en technisch boek: Anne verrast ons ook voortdurend met licht bizarre inkijkjes, zoals het ‘inzetten’ van mierenhopen om fossielen naar boven te brengen - mieren hebben ‘last’ van die objecten en graven ze op. Of het nachtelijke gebruik van ultraviolet licht in de jacht op fossiele tanden.

Maar het leukste aan dit fossielenboek is dat het eigenlijk veel meer is dan die ‘praktijkgids’ alleen. Ook als je niet onmiddellijk in een mergelgroeve wil afdalen, maar wél meer wilt weten over fossielen en de nieuwste technieken is dit een aanrader.

The First Fossil Hunters

Dinosaurs, Mammoths, and Myth in Greek and Roman Times

Adrienne Mayor
400 pagina’s / Engels

Waar komen die verhalen over draken, griffioenen en andere mythische wezens toch vandaan? Die vraag beantwoordt Adrienne Mayor in haar boek dat beschrijft hoe de allereerste ‘fossielenjagers’ - bijvoorbeeld de karavanen langs de zijderoute - omgingen met de reusachtige botten die ze vonden. Ze linkt bijvoorbeeld de ‘protoceratops’ aan de griffioen. En hoe zit dat bijvoorbeeld met de een-ogige cyclopen uit de Griekse mythologie? Anne Schulp bespreekt het boek in onze Dinocast-aflevering 10.

The Sauropod Dinosaurs

Life in the age of giants

Mark Hallett
336 pagina’s / Engels

Ze zijn misschien wel de meest fascinerende van alle dinosauriërs: de reusachtige langnekken - ook wel ‘sauropoden’ - die tientallen miljoenen jaren lang in kuddes, traag en majestueus, over de aarde trokken. Dit zijn de grootste landdieren die ooit hebben bestaan! Maar… hoe deden ze dat? Waarom werden ze zó groot en welke superkrachten hielden hen overeind? Mark Hallet en Mathew Wedel geven antwoord op zo ongeveer iedere vraag die je over deze prachtige langnekken hebt. ‘The Sauropod Dinosaurs’ is geschreven in toegankelijk en verhalend engels en voorzien van talloze illustraties die ervoor zorgen dat deze dieren voor je gaan leven als nooit tevoren.

De mooiste dino-boeken voor kinderen:

Zoek je mooie boeken over dinosauriërs voor kinderen? Hieronder staan een aantal van onze suggesties:

GameHelden tegen de dino’s

Marcel van Driel (ill. Paco Vink)
Nederlands / 98 pagina’s

In dit derde deel van GameHelden beleven Manú, Phileine, Raff en Puck nieuwe avonturen! En waar ze het in de eerste twee delen moesten opnemen tegen monsters en zombie-cowboys, zijn in dit fijne kinderboek onze dino’s aan de beurt! GameHelden is een boekenserie voor kinderen vanaf een jaar of zeven ‘die het lezen al (bijna) de baas zijn’ en prachtig geïllustreerd met superhippe afbeeldingen. Dit derde deel is een vervolg, maar als je niet zo van zombie-cowboys mocht houden zijn de gebeurtenissen van de eerste delen samengevat aan het begin. We zouden Dinocast niet zijn als we er niet even op moeten wijzen dat de Oviraptor in het echt géén eierdief is, en dat pterosauriërs met hun achterpoten ook geen kinderen zouden kunnen tillen, maar kniesoor die daarop let in dit lekkere zelf-leesboek voor ieder kind dat van dino’s en coole actie houdt!

Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren

Douglas Palmer
Nederlands / 256 pagina's
Voor kinderen van 6-10 jaar

Een prachtig boek over het ontstaan van de aarde en alles wat er op leeft - met een belangrijke rol voor dinosauriërs. Het boek is opgezet als een simpele encyclopedie en de mooie afbeeldingen maken het boek al toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar zes, zeven. Het bevat 350 prehistorische dieren, van vogel’s, vissen, reptielen, dino’s tot zoogdieren en de eerste mens. Voor de kenners: de prachtige afbeeldingen zijn afkomstig uit het beroemde werk ‘The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals’.

Het allermooiste boek over dinosauriërs

Tom Jackson
Nederlands / 80 pagina’s

Dit is zo’n klassiek ‘dinoboek’ wat kinderen zich nog hun hele leven herinneren: lekker bladeren, dino’s kijken en bij ieder dier de weetjes lezen. Het mooie van dit boek - eentje in de serie ‘het allermooiste boek over’ is ook dat de meeste dinosauriërs je niet met een van bloed druipende bek dreigen te bespringen. De dino’s zijn meer dier dan monster. Het behandelt alle grote namen uit de dinowereld, maar ook iets minder bekende dieren als ‘dinovogel’ Archaeopteryx.

De Grote Atlas Van De Dinosaurussen

Emily Hawkins
Nederlands / 85 pagina’s

Een heerlijke kijk-atlas van illustrator Emily Hawkins (die ook twee andere dierenboeken maakte). Ze legt jonge lezers (vanaf een jaar of drie is het al fijn meekijken, maar ook dinofans tot 8 a 10 jaar vinden dit waarschijnlijk een fijn boek) dat de continenten er miljoenen jaren geleden heel anders uitzagen en leidt ze per land en streek langs de dino’s die er leefden: van de pterosauriër Hatzegopteryx in Roemenië tot de stekelige Kentrosaurus in Tanzania. De tekeningen wemelen van de kleine weetjes en garanderen uren leesplezier.

Jake en de T.rex

Thé Tjong-Khing
Nederlands / 32 pagina’s

Een prachtig prentenboek over T-rex, voor veel kinderen de allercoolste dino die er is. Veelbekroond illustrator Thé Tjong-Khing schreef en tekende een spannend avontuur dat begint met de ontdekking van een heel bijzonder bot, en verder gaat in de prehistorie. Voor dinofans vanaf een jaar of vier, vijf. ‘jake en de T. rex is het officiële prentenboek bij de tentoonstelling ‘T. rex in Town’, gemaakt in samenwerking met Museum Naturalis

Dino's bestaan niet

Mark Janssen
Nederlands / 12 pagina’s

Nee, het is géén heiligschennis om een kinderboek met deze titel op onze pagina’s te zetten ;-) want dit juweeltje is een prachtig prenten-verhalenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Eng? Nee. Spannend? Zeker! Twee broertjes gaan ’s avonds het bos in. En als de jongste telkens dino’s lijkt te zien, stelt de oudste hem gerust: ‘dino’s bestaan niet!’. Maar als je de prachtige afbeeldingen van het boek openklapt, zie je iets héél anders.
Heerlijk prentenboek!

Jurassic Park - het bordspel

Emily Hawkins
Nederlands / 85 pagina’s
Ravensburger / Engels / vanaf 10 jaar / 2 tot 5 spelers / 50 minuten

Voor de echte fans van de eerste Jurassic Park film valt er veel leuks te beleven tijdens dit bordspel, waarin de beroemde karakters goed moeten samenwerken om de drie losgebroken vleeseters T-rex, Velociraptor en Dilophosaurus te slim af te zijn. Ze moeten de gebouwen op het eiland bereiken (eventueel de uitgevallen stroomhekken weer aanzetten) en levend het heliplatform bereiken om te kunnen ontsnappen. Eén speler speelt de drie jagende dino’s, de anderen spelen Tim, Lex, Ellie, Grant, Malcolm of andere hoofdrolspelers. Het bord wisselt steeds en telt vele mooie details uit de film. Let op: het spel kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers, maar werkt het beste met 3 of 4.

Heb je een tip?

Heb je zelf suggesties voor mooie dino-boeken voor kinderen of volwassenen?
Tip ons hier