De asteroïde die een eind maakte aan het Krijt, de laatste periode van het dinotijdperk zo’n 66 miljoen jaar geleden, sloeg in toen het lente was op het noordelijk halfrond. Een team van Nederlandse, Belgische en Franse onderzoekers heeft dat ontdekt en publiceert dat vandaag in Nature. Dat is een grote stap naar oplossing van de vraag waarom bijna alle dinosauriërs wel uitstierven, en andere dieren niet.
Een reusachtige asteroïde sloeg in op aarde en maakte 66 miljoen jaar geleden een einde aan de dinotijd. Professor Jan Smit vertelt in aflevering 8 van Dinocast over de gevolgen van de inslag voor de aarde en alles wat er leefde. Maar door nieuw onderzoek weten we nu ook wat er de eerste momenten na de inslag in de krater zelf gebeurde.
‘Duria Antiquior’ en het verhaal van Mary Anning De allereerste tekening van prehistorisch leven draait vooral om óverleven: zowel in water als in de lucht bestrijden reptielachtige wezens elkaar tot de dood. Maar achter deze aquarel, gemaakt in 1830, gaat een prachtig verhaal schuil. Hij werd namelijk speciaal gemaakt voor de beroemde, maar straatarme paleontologe Mary Anning.  
Reuzenknutselwerk in een schuurtje De beroemdste Stegosaurus van Nederland is waarschijnlijk niet te vinden in musea, maar in een dierentuin. Grazend achter de hekken van Artis in Amsterdam laat hij zich rustig beklimmen door gretige peuters. Zeventig jaar oud is het al, het witte beeld van de ‘Stegosaurus van Amsterdam’. En in elkaar geknutseld door één van de oppassers: Boudewijn Bollee.
Friday, October 04, 2024 Artikelen Geschiedenis
De ‘Dippy-diplomatie’ van staalmagnaat Carnegie De bekendste dinosaurus ter wereld is ‘Dippy’. Deze reusachtige Diplodocus werd wereldberoemd toen er binnen 15 jaar Dippy-replica’s in zeven wereldsteden verschenen. Het waren cadeau’s aan de machtigste staatshoofden uit die tijd, van de steenrijke staalmagnaat Carnegie. Zijn doel? Wereldvrede!