Seizoen 3 - aflevering 3<span>.</span>

Dino-veren in barnsteen

Het zijn kleine, gouden tijdcapsules die ons regelrecht terugvoeren naar de dinotijd van wel 100 miljoen jaar geleden: druppels versteende boomhars. Dit barnsteen heeft het leven van toen exact vastgelegd: van de blaadjes en insecten tot zelfs de pluisveertjes van dinosauriërs, alles wat in de plakkerige hars bleef hangen.


beluister via…





Seizoen 3 - aflevering 2<span>.</span>

Spinosaurus

In deze aflevering vervolgen Maarten en Gijs hun zoektocht naar Spinosaurus. Was dit een lopende of vooral zwemmende dinosaurus? Samen met Spinosaurus-kenner Yasmin bezoeken ze het wereldberoemde Natural History Museum in hartje Londen. Daar, in de archieven van dat museum, vinden ze onverwacht iets heel bijzonders.


beluister via…





Seizoen 3 - aflevering 1<span>.</span>

Spinosaurus

Spinosaurus is niet alleen de grootste rover, maar ook het grootste dino-mysterie van onze tijd. Ondanks al onze kennis en technologische sprongen van de laatste jaren, ruziën wetenschappers nog steeds over de ware identiteit van deze dinosaurus. Wat wás Spinosaurus voor een dier - de eerste écht zwemmende dinosaurus, of toch niet? Dat antwoord wisselt nog steeds. Maarten en Gijs duiken diep in het mysterie en gaan je alles vertellen wat we wél weten!


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 11<span>.</span>

Wat zwom er rond in de Nederlandse krijtzee?

Eigenlijk houdt Maarten helemaal niet van zwemmen, maar vandaag móeten we het water in. In onze verbeelding dan, want we dalen af in de Nederlandse subtropische krijtzee van 70 miljoen jaar geleden. Wat zijn ammonieten precies en… wat zijn die grote zwarte schaduwen in het water?


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 10<span>.</span>

Zoogdieren (vervolg): geen 'losers' maar kleine ninja's

In dit tweede deel horen we hoe het verhaal van zoogdieren in de dinotijd verder gaat. Want in de schaduw van de ‘heersers van de wereld’, de dinosauriërs, ontwikkelden zoogdieren zich razendsnel tot kleine heersertjes in de aarde, in bomen en te water.


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 9<span>.</span>

Zoogdieren in de dinotijd

Zoogdieren? In een dino-podcast? JAZEKER. Vandaag glijdt onze blik omlaag, naar wat zich tussen de voeten van de reusachtige dinosauriërs afspeelt. Want als je dacht dat daar slecht kleine muisachtige zoogdiertjes zaten te trillen van angst, dan heb je het mis. Tussen de dinopoten was een revolutie gaande!


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 8<span>.</span>

De dino-vogel Archaeopteryx

‘Het lijkt wel een engel’ verzucht Gijs terwijl hij naar het kleine figuurtje tuurt dat vastzit in het steen, in Berlijn. De dunne pootjes zijn omgeven door een prachtige krans van veren. Vergeet T. rex maar, deze wereldberoemde Archaeopteryx is waarschijnlijk het duurste fossiel ter wereld. Wat weten we van deze dino-vogel?


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 7<span>.</span>

In de dinotijd brak de wereld in stukken

In deze aflevering staan Maarten en Gijs stil bij de wereld waarin de dinosauriërs leefden. Dat was, bijna letterlijk, een heel andere dan die van nu. Want toen de eerste dinosoorten ontstonden konden ze namelijk nog lopend de hele aarde over. Alle werelddelen lagen bijeen geklemd in één groot supercontinent: Pangea.


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 6<span>.</span>

Iguanodon: hoe stierven de Iguanodons van België?

Belgische mijnwerkers deden in de kolenmijn van het stadje Bernissart een geweldige ontdekking: er lag een kudde van tientallen Iguanodons begraven. Maarten en Gijs bezoeken deze reusachtige planteneters in Brussel en vragen zich af: hoe zijn deze dieren om het leven gekomen?


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 5<span>.</span>

Plateosaurus: het begin van iets heel groots

Plateosaurus heeft geen grote kammen of tanden, maar toch is hij bijzonder! Want dit was één van de allereerste dinosauriërs ooit, één van de eerste planteneters ook, en als je beter kijkt dan zie je het begin van iets heel groots. Letterlijk. Want dit dier is het begin van de reusachtige langnekken die de rest van de dinotijd zouden rondlopen.


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 4<span>.</span>

Het dinotijdperk eindigde… in de lente

Toen de asteroïde 66 miljoen jaar geleden insloeg met de kracht van alle kernwapens op aarde en daarmee een einde maakte aan de dinotijd, waarom overleefden sommige dieren wel en andere niet? Onderzoeker Melanie During en haar team ontdekten dat T-rex, Triceratops en veel andere dino’s op het moment van inslag al met 10-0 achterstonden.


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 3<span>.</span>

Brachiosaurus: Een hart zo groot als een personenauto!

'Als je zo ontzettend groot bent dat je kop op 12 meter hoogte zit, hoe sterk moet je hart dan wel niet zijn?' verzucht Maarten terwijl hij langs de nekwervels omhoog tuurt. Gijs wil vooral weten hoe deze gigant zich verdedigde. 'Waar mik je op als vleeseter?' vraagt hij zich af. 'Hoe haal je een sauropode neer?'


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 2<span>.</span>

Diplodocus: Gigantisch groot… maar hóe dan?!

We hebben al zoveel dinosauriërs gezien en besproken. En toch staren we in verbazing naar deze Diplodocus, meters hoog en tientallen meters lang. Het dier vult de hele museumzaal. Sauropoden, ‘langnekdino’s’ zoals deze zijn de grootste dieren die ooit op aarde rondliepen. Hoe kónden ze zó groot worden? Hun eigen gewicht dragen, die nek omhoog houden, zoveel eten? In deze aflevering proberen Gijs en Maarten daarachter te komen.


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 1<span>.</span>

Velociraptor: Van dodelijke jager tot filmster

De beide Velociraptors zijn opgesteld in volle aanvalshouding: ieder moment kunnen ze Maarten en Gijs bespringen. “Het voelt als die keukenscene in Jurassic Park,” zegt Maarten. “Maar toch klopt er iets niet… zijn ze niet wat aan de grote kant?” Hoe groot wás deze roofdino eigenlijk precies?


beluister via…





Seizoen 2 - aflevering 0<span>.</span>

Wat staat er op het menu?

Gijs en Maarten sommen in deze vooruitblik op het nieuwe seizoen alvast op wat voor heerlijks je te wachten staat de komende weken! We lopen de komende tien afleveringen even door en hebben voorpret over wat komen gaat.


beluister via…





aflevering 0<span>.</span>

Hoe het begon

Deze eerste mini-aflevering levert het antwoord op de (enorm belangrijke) vraag: Hoe komen Maarten van Rossem en Gijs Rademaker in hemelsnaam bij een podcast over dinosauriërs? Spoiler: Philip Freriks blijkt de hoofdschuldige. Welkom bij deze opwarmer voor DinoCast seizoen 1!
beluister via…





aflevering 1<span>.</span>

Stegosaurus: ‘Waar zijn die rijen klepdeksels dán voor?’

We trappen onze serie af met Stegosaurus, de bekende planteneter met twee rijen platen op zijn rug, een staartwapen met vier scherpe stekels. Waar zijn die ‘klepdeksels’, zoals Maarten ze steevast noemt, precies voor?
beluister via…





aflevering 2<span>.</span>

Triceratops deel I: Driehoornige reus ‘smaakte naar kipfilet’

Iedereen kent deze driehoornige planteneter, maar… wat weten we écht van hem? Is het de ‘angstaanjagende en zwaarbewapende vechtmachine’ zoals hij vaak omschreven wordt: ‘gebouwd om te doden’? Of is Triceratops eerder de goedaardige, sullige lobbes van de kinderboeken en cartoonseries? En, belangrijk: hoe smáákte triceratops?
beluister via…





aflevering 3<span>.</span>

Triceratops deel II: Het mysterie van het Massagraf

Deze aflevering van Dinocast gaat over een reeks onopgeloste sterfgevallen. De lichamen lagen begraven op een woeste en eenzame plek. De boeren van wie dit land is, hadden lang geen enkel idee dat er zich op hun terrein een massagraf bevond. Hoe de slachtoffers zijn gestorven is een raadsel, maar we weten al wel: de lichamen zijn na hun dood nog verplaatst. Dit gaat natuurlijk niet over mensen, maar over triceratopsen.

beluister via…





aflevering 4<span>.</span>

Pterosauriërs: prachtige prehistorische vliegers

In deze aflevering kijken we omhoog: in het Trias, Jura en Krijt werd het luchtruim vooral bevolkt door pterosauriërs. We komen erachter hoe weinig we eigenlijk weten van deze vliegers - maar na deze aflevering is dat afgelopen. Maarten en Gijs bewonderen de ptero die in de dinozaal van museum Naturalis hangt, de ‘Coloborhynchus Spielbergi’ en Gijs zoekt degene op die het dier zijn naam gaf: de Nederlandse ptero-expert André Veldmeijer.

beluister via…





aflevering 5<span>.</span>

Zeereptielen: ichthyosaurus en plesiosaurus

In de aflevering van vandaag gaan we naar zee! Maar het is echt uitkijken in de tropische wateren van het Jura en Krijt. Want hier zwemmen zwaarbewapende reptielen rond. We bespreken er twee: de razendsnelle ichthyosaurus, die de stroomlijn had van een dolfijn, maar zo groot kon worden als een walvis. De plesiosaurus met zijn lange nek, wat bij nader inzien een slimme vishengel blijkt te zijn.

beluister via…





aflevering 6<span>.</span>

Mosasaurus: héél erg onaangenaam

‘Ze klinken als héle onaangename dieren, moet ik zeggen’ onderbreekt Maarten van Rossem lachend het enthousisaste verhaal van paleontoloog Anne Schulp. En hij heeft gelijk: het is lastig sympathie op te brengen voor het meest gevaarlijke zeereptiel dat ooit op aarde zwom: de Mosasaurus. Maar fascinerend is hij wél. In deze aflevering hoor je er alles over.

beluister via…





aflevering 7<span>.</span>

Tyrannosaurus rex: een bek op pootjes

‘Stel: hij wordt levend, wij staan hier met onze microfoons, en hij dreigt ons op te vreten,’ vraagt Maarten terwijl hij de T-rex voor ons recht in de open bek staart. ‘Hadden we dan kunnen ontsnappen?’ Het is één van de vele vragen die we op paleontoloog Anne Schulp afvuren. Want er valt veel te vragen over ‘Trix’, de Tyrannosaurus rex van museum Naturalis - één van de meest complete en bijzondere t-rex skeletten op aarde. En: Anne’s antwoorden gaan je absoluut verrassen!

beluister via…





aflevering 8<span>.</span>

De asteroïde komt… einde en een nieuw begin.

Wat zou je ervan hebben gemerkt, als je een Tyrannosaurus of Triceratops was, 66 miljoen jaar geleden? Rustig rondsjokkend op een tropisch warme ochtend. Een uur later waren ze dood. Aardbevingen, een regen van gloeiende druppels glas, tsunami's van 100 meter hoog maakten een definitief einde aan de dinotijd. Maar... er ontstond ook ruimte voor nieuw leven.

beluister via…





aflevering 9<span>.</span>

Zaadvarens en dinodrollen

We hebben het tot nu toe alleen maar over dieren gehad, maar hoe zag hun wereld er eigenlijk uit? Wat groeide er in de reusachtige tropische bossen van de dinotijd? Wat aten dinosauriërs precies? Planten hebben in die miljoenen jaren, net zoals dinosauriërs, óók enorme veranderingen ondergaan. Paleobotanica Han van Konijnenburg legt ons uit welke precies.

beluister via…





aflevering 10<span>.</span>

Dinocast extra: jullie dinovragen beantwoord

We riepen jullie aan het eind van iedere podcastaflevering op om vragen te stellen… en dat hebben we geweten. In deze speciale Q&A aflevering beantwoorden Gijs en Maarten samen met - natuurlijk - Anne Schulp de meeste belangrijke en originele vragen.

beluister via…