gemaakt door Mark Witton

/Tyrannosaurus%20Rex
De naam zegt het al: dit is de koning (latijn: rex) van de dinosauriërs. En Tyrannosaurus was met zijn grootte, kracht en tanden als dolken ook de dominante dinosaurus op het hoogtepunt van de dinotijd. Maar zoals bij een echte koning vaak ook het geval is, is ‘T-rex’ omgeven met mythes en legendes. Wat klopt er van jouw beeld van Tyrannosaurus?
/Velociraptor
Zet alles opzij wat je denkt te weten over deze razendsnelle jager. Velociraptor is bekend van zijn grote teenklauw, maar… die werd niet gebruikt voor het openrijten van tegenstanders. Waarvoor dan wel? En hoe groot zijn ‘velo’s’ eigenlijk precies?
/Ichthyosaurus
Het was een zeeroofdier dat maar liefst 100 miljoen jaar alle prehistorische wereldzeeën domineerde, maar toch is hij nooit een grote naam geworden. Je had waarschijnlijk nooit van de ichthyosaurus gehoord. Als je er niet eng genoeg uitziet tel je blijkbaar niet mee... en ichthyosaurus had met zijn dolfijnenlichaam en grote bolle ogen nogal een babyface. Maar schijn bedriegt.
/Plesiosaurus
Het prehistorische zeedier dat mensen het meest geïnspireerd heeft tot griezelige verhalen over zeedraken en zeemonsters, is ongetwijfeld de plesiosaurus. Met als meest beroemde voorbeeld natuurlijk Nessie, het ‘monster van Loch Ness’. Maar als we eens voorbij al die monsterverhalen kijken is de plesiosaurus vooral een fascinerende jager.
/Mosasaurus
Dinosauriers en hun reptielencollega’s in de lucht en de zee noemen we bij Dinocast uit principe bijna nooit ‘monsters’ - het zijn immers gewoon dieren. Maar voor de Mosasaurus maken we een respectvolle uitzondering. Deze ‘T-rex van de zee’ was gebouwd om te doden en at zelfs de kinderen van zijn eigen soort.
/Pterosauriërs
De dinosauriërs heersten 160 miljoen jaar lang over de aarde. Maar... níet over de lucht! Want daar waren, altijd en overal, de pterosauriërs de baas: vliegende reptielen in alle soorten, kleuren en maten. Sommigen zo klein als een mus, anderen gigantisch groot als een vliegende... giraffe? Echt.
/Coloborhynchus%20spielbergi
Zo’n honderd miljoen jaar geleden vloog deze pterosauriër boven de binnenlanden van (wat nu is) Brazilië. Nu spreidt hij zijn vleugels - met een spanwijdte van wel zes meter - in museum Naturalis: de Coloborhynchus spielbergi. Ptero-expert André Veldmeijer gaf hem zijn naam en vertelt ons wat we weten over deze bijzondere vlieger.
/Stegosaurus
Zelfs in de vreemde wereld van de dinosauriërs was hij met zijn dubbele rij rugplaten vast een bezienswaardigheid. Een goeiige, wat dommige planteneter, die scharrelde op de vlakten van het Jura. Door die rugversieringen weet zelfs nu nog iedere kleuter, 150 miljoen jaar na uitsterven zijn naam: Stegosaurus. ‘Dakhagedis’. Maar al was het natuurlijk geen dak waar hij mee zeulde: waar waren die platen voor? En waarom heet zijn staart de ‘thagomizer’?
/Triceratops
Het is dé good guy van de dinosauriërs: met zijn beroemde drie hoorns en schildkraag verdedigt Triceratops zich steevast tegen aanvallen van zijn bloeddorstige tijdgenoot, de T-rex. Triceratopsen zijn geliefd en bekend. Maar eigenlijk weten we nog heel weinig van deze dinosaurus. “Die kraag verdediging? Nee joh, die was als kroepoek voor T-rex!”
/Diplodocus
Het moet een machtig en majestueus gezicht zijn geweest, zo’n 150 miljoen jaar geleden: een kudde reusachtige Diplodocussen die langzaam voorbij trekt. Deze sauropoden, ‘langnekdino’s’, zijn de grootste dieren die ooit op aarde hebben rondgelopen. En je kunt alleen maar zo gigantisch worden als je een paar slimme trucs toepast op je lichaam.
/Brachiosaurus
Hoe kon het bestaan: een dier even hoog als een gebouw van 4 verdiepingen? Brachiosaurus zet zelfs zijn reusachtige neefje Diplodocus diep in de schaduw.
/Plateosaurus
Plateosaurus heeft géén grote hoorns of kammen. Hij heeft géén scherpe tanden of enge klauwen. Hij kan niet superhard rennen en hij is niet reuzengroot. Klinkt niet sexy. Maar tegelijkertijd is Plateosaurus één van de eerste plantenetende dino’s ooit, en: het begin van iets heel groots.