In Dinocast spreken Gijs en Maarten met de grootste experts op het gebied van dinosauriërs in Nederland. Hier een introductie van het volledige Team Dinocast:

Gijs Rademaker

Opiniepeiler en presentator voor RTL Nieuws en de talkshows van RTL, maar ook bedenker en maker van Dinocast! Dinosauriërs zijn z’n passie en levenslange fascinatie: Gijs maakte vanaf zijn derde jaar al tekeningen van diplodocus, T-rex, stegosaurus en dimetrodons en die liefde is nooit verdwenen. Hij maakte samen met Maarten niet alleen Dinocast maar presenteerde ook de tv-serie Dinojacht op Videoland!

Maarten van Rossem

Historicus, jurylid bij De Slimste Mens en presentator met grote liefde voor (geschiedenis van) de natuur, waaronder alle dinosauriërs, met uitzondering van Tyrannosaurus rex. Over andere dinosauriërs wil hij wél alles weten. Zorgt aan de zijde van Gijs voor de - werkelijk broodnodige - relativering.

Anne Schulp

Neerlands bekendste paleontoloog, betrokken bij Naturalis en Teylers Museum. Groef de afgelopen jaren meerdere triceratopsen op in de VS, en was één van degenen die Tyrannosaurus Trix ontdekte en naar Nederland haalde. Heeft ook een zwak voor de T-rex van de zee: de Mosasaurus, waar hij zelf veel onderzoek naar deed. In deze podcast is het Anne die Maarten, Gijs en de luisteraars met inhoud, vaart en humor langs de meeste dinosauriërs leidt.

Koen Stein

Misschien wel dé paleontoloog van België - in elk geval eentje met veel verstand van ornithopode dino’s, en vooral ook het bestuderen van botten en tanden. Kan prachtig vertellen over sauropoden en Iguanodons, en dat is pas het begin! Koens habitat ligt vooral in Brussel, maar je kunt hem overal ter wereld tegenkomen.

Shana van Hauwermeiren

Deze Belgische historica deed uitgebreid onderzoek naar de ontdekking van de beroemde Belgische Iguanodons van bernissart en de ontvangst door het Belgische publiek en de media.

Ilja Nieuwland

Historicus en onderzoeker, verbonden aan Huygens ING en de Vrije Universiteit. Groot kenner en liefhebber van dinosauriërs en alles wat daar cultuurhistorisch omheen hangt. Schrijver van ‘American Dinosaur Abroad. A Cultural History of Carnegie’s Plaster Diplodocus’. In Dinocast vertelt hij onder meer over de bizarre maar waargebeurde diplodocus-diplomatie en kijkt hij naar de verbeelding van dino’s in de Jurassic Park films.

André Veldmeijer

André is paleontoloog en binnen Nederland dé kenner op het gebied van pterosauriërs. Al decennialang bestudeert hij de unieke dieren die in de dinotijd het luchtruim beheersten. Hij identificeerde een eigen soort en doopte hem 'Coloborhynchus spielbergi'. Tevens archeoloog en expert op het gebied van Egyptische strijdwagens (Visiting Research Scholar, American University in Cairo). Geen grapje, sommige mensen kunnen alles.

Esther van Gelder

Cultureel historica, dino-liefhebber en kenner van paleo-kunst. Ook onderzoeker, tentoonstellingsmaker, auteur en conservator (oa bij Teylers museum). Vertelt in Dinocast onder meer over de ‘monsterisering’ van dino’s in populaire cultuur, waar ze duidelijk een broertje dood aan heeft, en terecht.

Jimmy de Rooij

Dé triceratops-expert van Museum Naturalis. Doet al vijf jaar lang onderzoek naar de groei, ontwikkeling en het gedrag van gehoornde dinosaurussen. Jimmy is één van de bouwers van triceratops ‘Dirk’ die in Naturalis staat. In Dinocast vertelt hij ook over het mysterie van het grootste triceratopsen-massagraf ter wereld. Als je hem vraagt hoe het scannen van dinobotten gaat, plan dan minstens een uur tijd in.

Han van Konijnenburg

Deze paleobotanica is de grootste kenner in ons land van het plantenleven in de dinotijd - en één van de meest vermaarde wetenschappers wereldwijd op dit gebied. Ze was bijzonder hoogleraar prekwartaire paleobotanie aan de Universiteit Leiden. Ze is dan ook, hoe toepasselijk, gelauwerd: als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Leuk detail: Han was verantwoordelijk voor de afgebeelde flora bij de opgestelde dino’s in Naturalis.

Jan Smit

Ontdekte samen met twee Amerikanen hoe de dinosauriërs aan hun einde kwamen - door een meteorietinslag bij Yucatan, Mexico. New Yorker Magazine omschreef hem in 2019 als ‘a world authority on the impact event’ en dat vinden wij nog een onderschatting. In Dinocast praat hij een hele aflevering lang over zijn bijzondere ontdekking en dat verveelt geen moment.

Trienke van der Spek

Hoofdconservator Wetenschap bij Teylers museum en daarmee, naar eigen zeggen, al zijn wij het daar hartgrondig mee eens, verantwoordelijk voor de leukste zalen. In Dinocast vertelt ze over hoe wetenschap en religie in Teylers museum vroeger hand in hand moesten gaan.

Jos Schuurmans

Jos is het kloppende hart achter de website van Dinocast. Ook hij heeft een zwak voor dinosauriërs en omdat je de echte dieren moeilijk nog in levende lijve kunt vastleggen, neemt hij genoegen met hun botten. Alle foto’s en video’s op deze website zijn gemaakt door Jos.

Melanie During

Vrolijke paleontoloog en geoloog uit Nederland die momenteel onderzoek doet in Zweden. Heeft waarschijnlijk het langste roze haar van alle paleontologen ter wereld en een publicatie in Nature (2022) op haar naam over de ontdekking van het seizoen van de meteorietinslag die een einde maakte aan de dinotijd.

Dennis Voeten

Geoloog, archeoloog en paleontoloog - en dus expert op het gebied van fossielen. Met een grote fascinatie voor en kennis over dinovogel Archaeopteryx.

Jonathan Wallaard

Paleontoloog en conservator bij het Oertijdmuseum te Boxtel en nooit te beroerd om zijn kennis te delen met mooie verhalen, over bijvoorbeeld sauropoden. Jonathan heeft leiding over het preparatielab van het oertijdmuseum, waarin de afgelopen jaren een complete diplodocus is geprepareerd en opgetuigd.

Femke Holwerda

Nederlandse paleontoloog die werkt in het Royal Tyrell Museum in Canada. We noemden haar plagend ‘tandarts’ maar dat zou haar tekort doen: ze is een expert in odontology, de kennis van tanden - bijvoorbeeld van haar geliefde langnek Patagosaurus, of het zeereptiel mosasaurus. En daarmee een groot kenner van het gedrag van deze dieren.

Elsa Panciroli

Als je aan zoogdieren in de dinotijd denkt, kun je alleen maar aan Elsa denken. Deze vrolijke paleontoloog uit Schotland werkt in Oxford en schreef het boek Beasts Before Us, zodat je onze voorouders nooit meer als losers beschouwt. Ze is dé expert op haar terrein en we spreken uitgebreid met haar.

John Jagt

Eén van de iconen van de Nederlandse paleontologie, werkt al zo’n dertig jaar bij zijn geliefde Natuurhistorisch Museum Maastricht en is absoluut onvermoeibaar enthousiast zodra het over zijn collectie gaat. Kan zelfs over zoogdiertandjes van 2 mm doorsnee prachtige verhalen vertellen.

Heinrich Mallison

Duitse paleontoloog met een groot gevoel voor humor en een grote passie voor Plateosaurus, werkzaam in de regio Trossingen, waar het dier als eerste gevonden werd. In zijn vrije tijd heeft hij - bij gebrek aan levende Plateosaurussen - een paardenfarm.

Joep Schaeffer

Nederlandse paleontoloog en onderzoeker, die in het Museum für Naturkunde in Stuttgart bezig is met het ontrafelen van de geheimen rond Plateosaurus.

Sicco de Knecht

Wetenschapsjournalist in ruste, Open Science voorvechter en in zijn vrije tijd podcastfluisteraar en adviseur van Dinocast. Raakte bij de beruchte dino-tentoonstelling in Diergaarde Blijdorp (1992) verslingerd aan dinosauriërs en projecteert deze obsessie tegenwoordig niet alleen op zijn kinderen, maar ook op Dinocast-afleveringen.

Yasmin Grooters - paleontoloog

Yasmin lééft voor dinosauriërs en dat is maar goed ook, want bij museum Naturalis prepareert ze dagelijks fossiele dino-botten in het lab. Yasmin is kenner en liefhebber van Spinosaurus en onze expert op dat gebied. Maarten en Gijs bezochten samen met haar de Naturalis-opgraving in Wyoming (in Dinojacht, te zien op Videoland) en ze reisde voor Dinocast seizoen 3 mee naar Londen, op zoek naar Spinosaurusbotten.

Pasha van Bijlert - paleontoloog

Pasha is niet alleen paleontoloog (én één van de grootste fans van Jurassic Park die we kennen) maar ook bewegingswetenschapper. Hij onderzoekt hoe dieren bewegen, en richt zich daarbij vooral op tweebenige, vleesetende dinosauriërs zoals T. rex en Allosaurus. In de tv-serie Dinojacht (op videoland) ontvangt hij samen met Yasmin en Anne, Maarten en Gijs bij de Naturalis-opgraving.

Maarten de Rijke - paleontoloog

Maarten is junior curator van het Oertijdmuseum en één van de sprekers die je veel hoort in Dinocast seizoen 3! Van barnsteenvondsten tot dinosauriër-eieren en Oviraptors tot Hatzegopteryx, Maarten leidt onze luisteraars vlot en begrijpelijk langs alle materie! Nooit te beroerd ook om Maarten en Gijs zonder blikken of blozen te bedriegen, hoor je in S3E3, maar dat vergeven we hem graag. Maarten graaft in zijn vrije tijd ook graag dino’s op in de Verenigde Staten, of Triassische reuzenbeesten in Polen. Ieder z’n hobby.

Susannah Maidment - NHM London

Susannah is één van de belangrijkste Britse paleontologen en werkt voor het Londense Natural History Museum. Ze is één van de grootste experts op het gebied van Stegosaurus en Ankylosauriërs. In Dinocast vertelt ze daarnaast ook over die andere beroemde Britse dinosaurus: Baryonyx.

Pim Kaskes - geoloog

Pim weet alles over de geheimen van aardlagen, diep onder onze voeten. In Dinocast vertelt hij over het ontstaan en ontwikkelen van de aarde en de evolutie. En hij is één van de onderzoekers naar de meteorietinslag die een einde maakte aan het tijdperk der dinosauriërs - en de letterlijke gevolgen die de inslag had voor de aarde zelf.

Harald Scheerlinck - radiomaker

Harald Scheerlinck is journalist en radiomaker voor de Belgische Radio2 en VRT NWS. Hij is ook schrijver van het boek Dino-manie, waarin hij ingaat op de rol van dino’s in de huidige populaire cultuur. In Dinocast seizoen 3 praat hij ons op humoristische wijze bij over de meest bizarre dino-gerelateerde gebeurtenissen, weetjes en feitjes.