Stormloop op T-rex
Ook de hoorns zijn vrij breekbaar, vult Jimmy de Rooij aan. “We zien ook aan de fossielen van de hoorns dat ze poreus waren: er hebben heel veel bloedvaten doorheen gelopen. Dat breekt vrij makkelijk. Als je dat inderdaad op volle kracht in een T-rex zou rammen, dan ben je zelfs slechter af dan de Tyrannosaurus, denk ik.” Dat experiment hebben Britse onderzoekers in 2005 zelfs letterlijk uitgevoerd.
link. Ze bouwden een Triceratops-schedel na en lieten die in volle vaart afstormen op een Tyrannosaurus-model. De schedel van de onfortuinlijke Triceratops brak onmiddellijk in stukken uiteen.
De hoorns hadden dus ongetwijfeld een intimiderende werking, maar ze waren duidelijk niet bedoeld om op vleeseters af te stormen. Ze zijn wel gebruikt om met elkaar ‘te sparren’, zoals ook herten doen, denkt Jimmy. “Daar is ook bewijs voor gevonden: schedels met krassen erop, ook op het nekschild.”
Maar uiteindelijk is het arsenaal van Triceratops vooral bedoeld als versiering, denken experts nu. Hoorns en schildkraag moeten dus vooral de andere Triceratops-mannetjes en -vrouwtjes imponeren. Hoe mooier en hoe groter, hoe meer kans op een partner. “Het kan goed zijn dat het schild gevlekt was in verschillende kleuren,” vertelt De Rooij. “Denk aan de staart van een pauw.”