Hotspots voor een ‘tektonische vakantie’

Onze continenten bewegen! En overal ter wereld zijn de randen van onze aardplaten met eigen ogen te zien. Sterker nog: daar zou je wel een mooi reisje omheen kunnen boeken! Hieronder vind je enkele figuurlijke én letterlijke ‘hotspots’ voor een ‘tektonische vakantie’.

 ‘Þingvellir’, IJsland
Dichtbij eigen land is al een mooi voorbeeld van twee aardplaten die langzaam maar gestaag uit elkaar schuiven. In IJsland kun je tussen beide platen in lopen bij ‘Þingvellir’. Hier is de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk te zien. In feite wordt op deze plek IJsland ieder jaar een beetje breder: beide platen drijven met een gemiddelde snelheid van zo’n 1,5 cm per jaar uit elkaar. Sterker nog: je kunt er zelfs prachtig duiken, vertelt Melanie During: “Je duikt daar letterlijk tussen het ‘nieuwe land’ van de Noord Amerikaanse plaat aan je linkerkant en het van de Europese plaat aan je rechterkant.” IJskoud is het waarschijnlijk wel.

Himalaya-gebergte
“Je kunt ook naar Azië om de gevolgen van tektoniek te zien,” vertelt Melanie. “Maar daar is het gebied wel erg groot: De Himalaya’s. In de dinotijd lag India nog los van de rest van Azië. Maar zo’n 50 miljoen jaar geleden (de dino’s hebben dat niet meer meegemaakt) dreunde het met een geologische rotvaart (van zo’n 15cm per jaar) op het Aziatische continent.” Een deel van de plaat dook ‘onder’ de andere en de botsing zorgde voor het ontstaan van één van de jongste bergketens ter wereld. De Himalaya’s bestaan uit ‘ofiolieten’ oftewel de oceanische korst die omhoog geduwd is. De hoogste berg, Mount Everest, bestaat dan ook uit gesteente wat miljoenen jaren terug de zeebodem van was de Tethys-oceaan.

Tethys-oceaan: Turkije
Wil je bewijs zien voor de oude Tethys oceaan die zich ooit tussen Eurazië en Afrika bevond? Dan kun je daarvoor misschien wel het beste naar Turkije: Zon, zee, strand en ofiolieten. Overigens kun je hiervoor ook naar veel andere Mediterrane/Noord Afrikaanse locaties van Cyprus tot Oman.

Kreukelzone: Sierra Nevada
Is dat je toch allemaal nog wat te ver, dan kun je ook naar Spanje. Toen de Tethys zich namelijk sloot werd de oceaanbodem daar ook opgestuwd, dit heeft een gebergte gevormd in Zuidoost spanje en Noord Afrika, denk bijvoorbeeld aan de Sierra Nevada. Melanie: “Dit gebergte vormt een enorm scherpe lijn in het landschap, waar een vlakte abrupt overgaat in scherpe hoge bergen. Even ten noorden van deze gebergtegordel bevindt zich overigens Las Hoyas, een fossielenafzetting van het vroege Krijt met onder andere fossielen vogels en vogelpootafdrukken – dikke tip dus!”

Previous Post