‘Australotitan’ ontdekt

In Australië is een nieuwe dino ‘ontdekt’, en wat voor eentje: de ‘Australotitan Cooperensis’ dreunt met grote stappen de top-5 binnen van grootste dinosauriërs die ooit gevonden zijn.

De botten van dit reusachtige dier werden al in 2007 opgegraven in Cooper Creek (en kreeg de bijnaam ‘Cooper’ die je nog terugziet in de volledige naam), maar het duurde tot 2021 voordat duidelijk werd dat het hier om een aparte soort ging. 

‘Australotitan’ is een goede naam, want ‘titan’ betekent ‘reus’ en dit is de grootste dinosaurus die ooit in Australië gevonden is. De sauropode (planteneter met een lange nek, zoals ook Diplodocus en Brachiosaurus) werd zo’n 30 meter lang en 6 meter hoog en leefde in het Krijt, waarschijnlijk rond de 95 miljoen jaar geleden. 


En, er is nog meer: ‘Cooper’ is namelijk niet de grootste Australotitan! Op dezelfde plek hebben ze een dijbeen gevonden dat nog groter was. Het bot van deze ‘George’ is 30 cm langer en meet 2,2 meter. Het is echter zo versplinterd dat het veel moeilijker te onderzoeken is dan dat van Cooper.

Het zal de beide Australotitanen niet lukken om de toppositie in te nemen als grootste dinosauriërs ooit. Die eer blijft bij de Zuidamerikaanse ‘Patagotitan’, een sauropode van ongeveer 37 meter lang.

Lees meer over de grootste dino’s ooit, de ‘titanosauriërs’:
https://www.britannica.com/animal/titanosaur

Next Post