Aflevering 8

De dino-vogel Archaeopteryx

‘Het lijkt wel een engel’ verzucht Gijs terwijl hij naar het kleine figuurtje tuurt dat vastzit in het steen, in Berlijn. De dunne pootjes zijn omgeven door een prachtige krans van veren. Vergeet T. rex maar, deze wereldberoemde Archaeopteryx is waarschijnlijk het duurste fossiel ter wereld. Wat weten we van deze dino-vogel?

Vogels = dino’s?

Archaeopteryx is niet zo beroemd als T. rex of Triceratops, maar dit kleine dinovogeltje (zo groot als een raaf) is ontzettend belangrijk geweest voor ons beeld van dino’s - en daarmee van vogels. In deze aflevering zoeken Maarten en Gijs uit waarom en ze krijgen hulp van de beste kenners uit het vak.

Veren = vliegen?

Samen met vriend van de show Ilja Nieuwland bezoekt Gijs in Berlijn het Museum für Naturkunde. Daar ligt, achter centimeterdik glas, het mooiste exemplaar van Archaeopteryx. Even goed beschermd als de Mona Lisa.

Dennis Voeten legt uit

En Maarten en Gijs praten met Dennis Voeten! Deze Nederlandse paleontoloog is dé expert die jaren onderzoek deed naar dit bijzondere vogeltje. Want hoe zit het nou met vogels en dino’s? En betekent het verenpak van Archaeopteryx ook dat het diertje kon vliegen - en hoe kun je dat bewijzen, tientallen miljoenen jaren later?

Ieder veertje bewaard… hoe kan dat?

Hoe kan het dat van sommige fossielen zelfs ieder veertje bewaard zijn, terwijl van de gemiddelde T. rex weinig meer overblijft - als je al mazzel hebt - dan zijn grote botten? Jonathan Wallaard legt ons uit waarom het gebied rond het Duitse stadje Solnhofen, waar de Archaeopteryxen gevonden worden, in de dinotijd een heel bijzondere plek was.

Zelf zien: Ostromia in Teylers

En tenslotte: als je een stuk van de beroemde dino-vogel met eigen ogen wil aanschouwen dan kan dat in Teylers Museum. Maarten en Gijs buigen zich ook daar over het glas. Alleen, heet dit exemplaar geen ‘Archaeopteryx’ meer, maar is de naam veranderd in ‘Ostromia’ - een nóg unieker dier! Hoe dat kan legt paleontoloog Anne Schulp aan ons uit.

When Birds Had Teeth

Archaeopteryx: The World’s Most Famous Bird

Archaeopteryx Song