Aflevering 1: Spinosaurus

het grootste mysterie uit de dinotijd

Spinosaurus is niet alleen de grootste rover, maar ook het grootste dino-mysterie van onze tijd. Ondanks al onze kennis en technologische sprongen van de laatste jaren, ruziën wetenschappers nog steeds over de ware identiteit van deze dinosaurus. Wat wás Spinosaurus voor een dier - de eerste écht zwemmende dinosaurus, of toch niet? Dat antwoord wisselt nog steeds. Maarten en Gijs duiken diep in het mysterie en gaan je alles vertellen wat we wél weten!

Spino-kenner Yasmin

Spinosaurus is wereldberoemd en populair, maar tegelijk ontzettend zeldzaam. Er is nauwelijks een museum ter wereld dat fossiele botten bezit van het dier - laat staan een compleet skelet. In heel Europa is er geen één - en dus ook niet in Nederland. Maar onder de Nederlandse paleontologen is wél een kenner en enorme liefhebber van Spinosaurus. En dat is Yasmin Grooters, van museum Naturalis.
Ruben Koops

De eerste ontdekking

In deze aflevering gaan we terug naar de ontdekking van Spinosaurus, Terug naar meer dan 100 jaar geleden, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. In de El-Bahariya oase, in het westen van Egypte, in een rotslaag van zo’n 95 miljoen jaar oud bevrijden onderzoekers bot voor bot een enorm skelet uit het steen. Met werkelijk immense ruggenwervels. Met aan iedere wervel vastgeklonken, lange doornachtige uitsteeksels: ‘spines’. De grootste is ruim anderhalve meter lang. Dit was iets héél bijzonders.
Bron: Wikipedia

Een lopende Spinosaurus of…

We volgen de weg van het eerste skelet, waarvan onderzoekers in Duitsland vaststellen dat het een lopende, T. rex-achtige vleeseter was, maar dan voorzien van een groot rugzeil. Maar die botten - de enige Spinosaurusresten die er bestaan - worden verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Spinosaurus sterft voor een tweede keer uit.

…een zwemmende Spinosaurus?

Maar dan vertelt Yasmin over de bijzondere samenstelling van een tweede Spino-skelet in 2010, uit meerdere exemplaren. Waarvan de onderzoekers na analyses vaststellen dat Spinosaurus een zwemmende dinosaurus moet zijn geweest - uniek in de geschiedenis. Wat klopt er van dit verhaal? Was Spinosaurus écht een zwemmer? En wat moest het dier met zo’n groot rugzeil?
In de tweede aflevering vervolgen Maarten, Gijs en Yasmin hun zoektocht naar de ware identiteit van Spinosaurus!

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:

The Tail of Spinosaurus - A 2020 Revelation

The Weird, Watery Tale of Spinosaurus

Uncovering Spinosaurus and Baryonyx