Aflevering 2: Spinosaurus(2)

Een zoektocht in… Londen!

In deze aflevering vervolgen Maarten en Gijs hun zoektocht naar Spinosaurus. Was dit een lopende of vooral zwemmende dinosaurus? Samen met Spinosaurus-kenner Yasmin bezoeken ze het wereldberoemde Natural History Museum in hartje Londen. Daar, in de archieven van dat museum, vinden ze onverwacht iets heel bijzonders.
Met z’n drieën reizen we per eurostar naar Londen, waar we enkele dagen zullen verblijven voor opnames - op zoek naar Spinosaurus, maar óók voor andere afleveringen van seizoen 3, zoals Ankylosaurus en Crystal Palace Park, moeten we in Londen zijn.

Baryonyx

In het Natural History Museum worden we ontvangen door Susannah Maidment, één van de bekendste paleontologen van Groot-Brittannië. Ze laat ons de fossiele resten zien van Baryonyx, een roofdinosaurus van zo’n 10 meter lang die vlakbij Londen werd opgegraven.
Het dier heeft dezelfde kenmerkende smalle bek vol scherpe tanden als Spinosaurus. Het was de vondst van deze dinosaurus, die wetenschappers deed beseffen dat er een hele familie van visetende dino’s bestond. Wat kan Baryonyx ons vertellen over het gedrag van zijn grote neef, Spinosaurus?

Een echte Spinosaurus-kaak

In de archieven van het museum laat Susannah ons ook een kast zien, waar ‘enkele stukjes’ Spinosaurus in zouden liggen. Yasmin, die haar hele leven al gefascineerd is door het mysterie van Spinosaurus, krijgt de verrassing van het jaar als in de dozen een complete kaak en snuit blijken te zitten! Een bijzonder moment waar iedereen in het gezelschap even stil van wordt.
Samen met Susannah en Yasmin lossen we in deze aflevering - voorlopig althans - het raadsel van Spinosaurus op.

Dino-manie!

Aan het einde van de afleveringen hebben we altijd een ‘uitsmijter’ en dit seizoen spreken we daarvoor met het nieuwste lid van ons Dinocast-team, de Vlaamse radiomaker én schrijver Harald Scheerlinck. Hij schreef het boek Dino-manie en praat ons bij over de leukste dinosaurus-weetjes uit de populaire cultuur.

In deze aflevering: de spinosaurus in Jurassic park 3 was niet het filmdebuut van deze dino! Nee, de allereerste spinosaurus verscheen al in 1940 in de bioscoop. In ‘One Million BC’ zien we inderdaad hoe een levende alligator, met rugzeil, die wordt aangevallen door een grote leguaan.

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:

A swimming dinosaur: The tail of Spinosaurus

Baryonyx | The Heavy Clawed Carnivore