Aflevering 3: Dino-veren in barnsteen

Gouden tijdcapsules uit de dinotijd

Het zijn kleine, gouden tijdcapsules die ons regelrecht terugvoeren naar de dinotijd van wel 100 miljoen jaar geleden: druppels versteende boomhars. Dit barnsteen heeft het leven van toen exact vastgelegd: van de blaadjes en insecten tot zelfs de pluisveertjes van dinosauriërs, alles wat in de plakkerige hars bleef hangen.
Maarten en Gijs bezoeken de bijzondere tentoonstelling in het oertijdmuseum in Boxtel, waar tientallen barnsteendruppels staan uitgestald. Curatoren - en bekende sprekers van Dinocast - Jonathan Wallaard en Maarten de Rijke leggen ons uit hoe barnsteen ontstaat en waarom het zo ontzettend bijzonder is.
We bespreken de mooiste voorbeelden uit de collectie en vooral het pronkstuk: de eerste dinoveren die we ooit in Nederland hebben gehad! Wat zijn dit voor een veren, van welke dinosaurus waren ze, en hoe kunnen we aan een veer zien dat hij van een dinosaurus was en niet van een vogel?
En dan moeten we natuurlijk ook Jurassic Park bespreken! In dit boek, en de film, worden de dinosauriërs immers gecreëerd door dino-DNA af te tappen uit een mug, die in barnsteen is versteend. Wat blijft er over van de diertjes in versteende hars, en is het mogelijk om DNA uit zulk materiaal te halen?
De bijzondere barnsteencollectie is tot medio 2024 te zien in het Oertijdmuseum (www.oertijdmuseum.nl)

Voordat we afsluiten, praten we, als toetje, nog met Harald Scheerlinck, schrijver van het boek Dino-manie! De laatste jaren worden dino-skeletten die geveild worden, zoals een diplodocus, een allosaurus en zelfs T. rex Trinity, vooral weggekaapt door… Belgische miljonairs! Wie zijn dat precies, en wat is er aan de hand bij onze zuiderburen?

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:

Fossils in amber

A Tiny Dinosaur Head Has Been Found in Amber

The Most Amazing Discoveries Found in Amber

DNA Hook