Aflevering 4: Pterosauriërs

prachtige prehistorische vliegers

In deze aflevering kijken we omhoog: in het Trias, Jura en Krijt werd het luchtruim vooral bevolkt door pterosauriërs. We komen erachter hoe weinig we eigenlijk weten van deze vliegers - maar na deze aflevering is dat afgelopen. Maarten en Gijs bewonderen de ptero die in de dinozaal van museum Naturalis hangt, de ‘Coloborhynchus Spielbergi’ en Gijs zoekt degene op die het dier zijn naam gaf: de Nederlandse ptero-expert André Veldmeijer.

Pterosauriërs: geen helse dieren, maar prachtige vliegers

Eigenlijk zijn de pterosauriërs schandalig onderbelicht en ondergewaardeerd. De ‘echte’ dinosaurussen krijgen veel meer aandacht. En áls we al denken aan hun vliegende collega’s dan gaat het vaak over kwaadaardig krijsende, vleermuisachtige dieren met scherpe bekken, die rechtstreeks uit de hel lijken te komen.
In ons speciale artikel over Pterosauriërs lees je alles over deze dieren. Daar staan ook de verschillende ptero’s die in de podcast besproken worden.

Aparte kammen

Gijs reist af naar Drenthe en spreekt met paleontoloog André Veldmeijer - hij is in ons land de expert op het gebied van Pterosauriërs. Hij heeft een antwoord op al onze vragen - bijvoorbeeld: hoe vlogen deze dieren eigenlijk - en hoe kwamen ze van de grond? Hadden Pterosauriërs een vacht, en welke kleur? Broedden ze op eieren, zorgden ze voor hun jongen?

We komen erachter dat er tientallen soorten zijn, ieder met hun eigen aparte kam op de kop. Waar dienden deze - soms werkelijk reusachtige - stellages voor?

Bijzondere ontdekking

Ook vertelt André Veldmeijer over zijn ontdekking van de ‘Coloborhynchus Spielbergi’ als aparte soort - hoe gaat zo’n ontdekking in zijn werk en welke naam mag je het dier dan geven (en welke niet)? Ook vertelt André Veldmeijer over zijn ontdekking van de ‘Coloborhynchus Spielbergi’ als aparte soort. Hij is de enige Nederlander die een ptero mocht ‘vernoemen’. Hoe kwam hij erachter dat hij een unieke soort had ontdekt? En welke naam mag je het dier dan geven? Die van jezelf, je moeder, je partner. En… waarom koos hij dan voor Spielberg?

Pterosauriërs in Jurassic Park

En vaste prik aan het einde van iedere aflevering: onze Jurassic Park review! In Jurassic Park II, The Lost World lopen paleontoloog Grant en zijn metgezellen de immense ptero-kooi binnen, met noodlottige gevolgen. We bespreken die scenes met André: hoe beoordeelt hij de pteranodons? En ook in de Jurassic Worldfilms tillen pterosauriërs geregeld mensen op. Zouden ze dat écht hebben gekund?

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:
Youtube-ster en ingenieur Casey Putsch bouwde en testte een ptero op ware grootte