Aflevering 2: Diplodocus

Gigantisch groot… maar hóe dan?!

We hebben al zoveel dinosauriërs gezien en besproken. En toch staren we in verbazing naar deze Diplodocus, meters hoog en tientallen meters lang. Het dier vult de hele museumzaal. Sauropoden, ‘langnekdino’s’ zoals deze zijn de grootste dieren die ooit op aarde rondliepen. Hoe kónden ze zó groot worden? Hun eigen gewicht dragen, die nek omhoog houden, zoveel eten? In deze aflevering proberen Gijs en Maarten daarachter te komen.
En daarvoor reizen we allereerst af naar het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel - het grootste dinomuseum van Europa. Ze worden ontvangen door paleontoloog en sauropodenkenner Koen Stein - zeg maar, de ‘Anne Schulp’ van België. En hij legt ze uit dat Diplodocus en zijn collega-langnekdino’s een aantal trucs hadden, die ze in staat stelde om uit te groeien tot gigantische afmetingen.

Het beste wapen

Het zijn slimme trucs (hier lees je er meer over) die er allemaal voor zorgen dat sauropoden energie besparen, om die energie te kunnen besteden aan ‘zo snel mogelijk groeien’. Want als je geen andere verdedigingswapens hebt is dat de beste oplossing.

Keelverkouden met een lange nek

Eén van die methodes is het hebben van een meterslange nek, vertelt Koen. Maar waaróm was dat precies zo handig? Waarom had Diplodocus zijn nek vooral horizontaal (en dus niet rechtop) en hoe lukte hem dat zo goed? En… wat gebeurt er als je keelverkouden wordt met zo’n gigantische nek? Soms liep dat inderdaad niet goed af, weten we nu.

Hoe bouw je een dino?

In het tweede deel van de aflevering bezoeken we het Oertijdmuseum van Jonathan Wallaard, waar een legertje van vrijwilligers in de werkplaats van het museum bezig is met het uithakken van een Diplodocus uit blokken steen. De botten worden vervolgens als een bouwpakket op een metalen frame gelegd. Maar hoe bouw je een dino-skelet op?

Diplodocus voor de… wereldvrede?

We eindigen deze aflevering met een heel bijzonder verhaal: hoe de Amerikaanse zakenman Carnegie, begin vorige eeuw de rijkste man ter wereld, besloot om de leiders van de grootste wereldmachten allemaal een Diplodocus-skelet cadeau te doen. Het zijn de skeletten die nu nog steeds in musea overal ter wereld staan. Carnegie wilde daarmee zorgen voor… wereldvrede. Historicus Ilja Nieuwland vertelt dit bizarre verhaal (en je kunt het hier alvast lezen als je echt benieuwd bent).

Gebruikt in deze aflevering:

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:
Afbeeldingen van de New York Journal

New York Journal

A Short Tale About Diplodocus' Long Neck

150 million year old dinosaur had a bird-like respiratory infection