Aflevering 4: Het dinotijdperk eindigde… in de lente

Toen de asteroïde 66 miljoen jaar geleden insloeg met de kracht van alle kernwapens op aarde en daarmee een einde maakte aan de dinotijd, waarom overleefden sommige dieren wel en andere niet? Onderzoeker Melanie During en haar team ontdekten dat T-rex, Triceratops en veel andere dino’s op het moment van inslag al met 10-0 achterstonden.

Het seizoen

Melanie wist te achterhalen op welk moment de asteroïde insloeg, of beter gezegd: in welk seizoen. Zij ging verder waar onderzoeker Jan Smit (zie aflevering 8 van seizoen 1, de asteroïde) ophield. En dat doen wij ook in dit ‘vervolg’: Maarten en Gijs spreken uitgebreid met Melanie over haar bijzonder ontdekking, die haar een publicatie in Nature opleverde.

Als je na het luisteren van deze aflevering nog een rustig wilt teruglezen wat Melanie heeft ontdekt: dit kan in dit artikel.

DIt bijzondere onderzoek voegt weer een nieuw puzzelstukje toe aan het mysterie van deze massa-extinctie - de vijfde grote in de geschiedenis van de planeet. En… wat zegt dit over de zesde: daar zitten wij nu middenin? De Verenigde Naties publiceerde laatst een video tegen klimaatverandering, waarin een Velociraptor-achtige dinosaurus de VN toespreekt. Hoe kijkt Maarten naar deze oproep van de VN? Wellicht niet zoals je verwacht…

Gebruikt in deze aflevering:

Heather’s Weather Whys: What is a seiche?

Alligators bracing for Florida cold snap